Het onderhouden van je stadsfiets
Zorgvuldig met je materiaal omgaan is van belang, als je optimaal en extra lang van uw stadsfiets wilt genieten. Hiervoor hoef je niet altijd naar de fietsenwinkel te gaan, want het grootste deel kun je zelf doen. Er zijn een aantal basis componenten omtrent het onderhouden van een stadsfiets, die wij jouw graag willen uitleggen.
Verschil in soorten stadsfietsen
Er zijn verschillende soorten stadsfietsen met verschillende frametypen en merken. Deze dames en heren fietsen kunnen erg qua onderdelen en prijs uiteenlopen, hierbij kan onze keuzehulp je helpen bij het vinden van de juiste fiets die het beste bij je past. De Giant Attend RS voor dames is het goedkoopste model dat wij hebben en is erg comfortabel. Het duurste model dat wij hebben is de elektrische stadsfiets Giant Entour E+ 1, dit model heeft natuurlijk minder snel een onderhoudsbeurt nodig dan het goedkopere model.
[products=blog_anytourcs2024]
Wanneer heeft uw fiets onderhoud nodig?
Het spreekt voor zichzelf dat als je iets merkt aan je fiets waar eerst geen sprake van was, dat je extra onderhoud moet plegen. Denk aan slecht werkende remmen of het horen van gekke geluiden. Wij raden je aan om minimaal 2x per jaar de fiets te controleren, dit om slijtage te voorkomen en de levensloop van de fiets te verlengen. Dit kun je zelf doen, maar je kunt ook even binnenlopen bij onze werkplaats.
Bandenspanning
De bannenspanning is erg belangrijk het zorgt ervoor dat je fiets minder hard slijt, je minder weerstand ervaart en minder kracht moet zetten gedurende het fietsen. Een zachte band kan ervoor zorgen dat de velg beschadigd raakt, de band harder slijt en je band kan eerder lek gaan. De druk die in de band moet staat op de zijkant van je band en ligt tussen de 3,5 en 6 bar. Wij raden je aan om telkens wanneer je de banden oppompt deze te controleren. Let hierbij op het profiel en kijk of er scheurtjes of scherpe voorwerpen inzitten.
Fietsenketting
De fietsketting kan slap gaan hangen, roesten en verslijten. Als dit het geval is is deze toe aan vervanging. Met een kettingslijtagemeter kun je kijken of de ketting genoeg spanning erop heeft staan. Roest kun je voorkomen door de fietsketting goed af te drogen en door het hebben van een gesloten kettingkast. Als je een gesloten kettingkast hebt hoef je dus minder vaak je ketting te controleren. Het schoonmaken van de ketting is erg belangrijk vet en vuil hoopt hierin op en het zorgt ervoor dat de fiets niet meer lekker loopt. Gebruik hiervoor ontvetter speciaal voor fietsen of kettingreiniger en smeer de ketting daarna in met ketting olie.
Wij snappen het dat je je handen niet vuil wilt maken aan het onderhoud van je fiets, daarom kun je altijd een afspraak maken bij ons. Dan zorgen onze vakmensen ervoor dat uw fiets weer loopt zoals voorheen.